Realita bourání otvorů: když se neudělá, co určil statik...

Nedávno jsem se byla podívat na rodinném domku - rekonstrukce. Velmi zachovalý stávající stav, hezký starší domek, klasická přestavba pro novou rodinu - zazdění oken, přemístění příček, výměna schodiště a ... bourání otvoru. Zákazník si přál zrušit část podélné nosné stěny a udělat otvor v šířce cca 4m. Proč ne :-) Na místě jsem obhlédla situaci, vybrala vhodnou variantu překladu a sdělila, co je nutno dodržet a jak to provést. S odstupem pár dnů jsem poslala vypočtenou dimenzi překladu a čekala jsem na info o provedení. Od zákazníka přišla odpověď, že se pouštějí do práce. Také, že při odstranění části konstrukce našli původní věnec a chtějí jej využijí jako překlad, zboku doplní I-profily a bude hotovo - rozhodla firma. Upozornila jsem, že věnec je navržen na jiné namáhání ... Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat, zazvonil mi telefon... 

Věnec chvíli odolával a po pár dnech neunesl ani sám sebe, natož stěnu nad ním. Stav věnce byl ostatně na dožití i tak, ale ještě by chudák požil, kdyby po něm nechtěli něco, co nemůže splnit. Štěstí v tomto případě bylo i to, že stropy jsou poměrně lehké. 


Zastavila se tedy veškerá práce v horní části, cihly "visely ve vzduchu", co upadlo bylo odstraněno. Příčka nad překladem se utrhla od štítové stěny, ale ne nějak fatálně. Bohužel sebou přibrala i nové konstrukce. Naštěstí toho moc hotovo nebylo a dá se s tím pracovat.


V tomto případě se potkaly rovnou dvě chyby najednou. Firma rozhodla místo 3 profilů použít pouze 2 + "torzo" stávajícího věnce a také byly zaměněny profily HEA za IPE stejné výšky. V případě nosné stěny, která je jediná mezi štítovými stěnami prostě raději nezkoumat jiné možnosti, než jsou doporučeny. :-) Napodruhé se to tedy povede správně. 

Komentáře