Nedělejte chyby při odvodnění objektu (statika spodní stavby)

"Máš vodu ve sklepě, joo? Tak to normálně odkopej, dej tam nopovku, drenáž a je to. Pohoda, firmu nepotřebuješ, to dáte sami, na tom není co zkazit... ". Tak to je velký omyl. Při svépomocném  zásahu můžete dopadnout velmi snadno i TAKHLE. Nezřídka se také stává, že lidé dům "odvodní" a voda stále teče a teče... Blíží se sezóna, kdy se opět začne hojně pracovat v terénu. Myslete na to, že větší výkopy v přímé blízkosti objektu mohou ohrozit celou stavbu, pokud se provede něco, co se dělat nemá. To, co obvykle vypadá velmi snadně, může být ve skutečnosti zcela jinak.

Zdroj obrázku: ceskykutil.cz

Pár bodů, na co si dávat pozor:

  • Ne všechny starší domy je třeba nutně odvodňovat. Zásahy někdy mohou způsobit více problémů, než užitku. Staré domy s masivními kamennými základy mívají hliněné podlahy a někdy i studny v suterénu. Toto samo je v podstatě velmi kvalitní odvodnění domu. Jakmile podlahu začnete betonovat, aby voda neprosakovala, máte zaručeně ve sklepě celoroční jezírko.
  • Je velký rozdíl, zda je objekt podsklepen, nepodsklepen, vyvýšen od terénu, nebo je ve svahu. Taktéž  záleží na typu zeminy. Od typu zeminy se odvíjí rozložení drenáží i typ odvodnění/odizolování samotného. Stává se, že lidé dodatečně izolují bez použití drenážního systému a vytvoří si kolem objektu vanu plnou tlakové vody. Pak je jakýkoliv boj s vodou naprosto zbytečný.
  • Pokud ukládáte drenáže kolem objektu, NIKDY nepodkopávejte úroveň základové spáry (nejnižší bod základů). Ve snaze dostat se níž a "důkladně" odvodnit už spadlo částečně několik domů.
  • Uložené drenáže neobalujte geotextilií a už vůbec nikdy je nezasypávejte přímo zeminou. Obalením zbytečně snižujete propustnost otvorů, zasypáním zeminou v podstatě drenážní trubku odepíšete, jako by tam nebyla. Drenážní potrubí ukládejte na filtrační vrstvu z kameniva, obsypejte opět kamenivem a tuto vrstvu od zeminy oddělte geotextilií. Dle druhu zeminy zvolte vhodný druh a hmotnost geotextilie - existují pro různé účely: separační, filtrační, zpevňující, ochranné...
  • Hydroizolace objektu není univerzální. Podle druhu zdiva (a jeho vlhkostní kondice) se vybírá vhodná izolace. Nopová fólie není jediná varianta a její použití je ve většině případů úplně špatné. Celé "odizolování" pak může dostat úplně opačný efekt.

Správné provedení a pěkný popis funkce odvodnění můžete najít ZDE. Odvodnění a izolace proti spodní vodě je něco, co si často lidé dokáží provést sami. Pokud se na něco podobného chystáte, není úplně od věci se před celou akcí na chvilku poradit, jestli Váš nápad a záměr je správný a bude opravdu fungovat. :-)


Komentáře